Etiket Çeşitleri Nelerdir?

Etiket Türleri Nelerdir? Yapışkan ve barkod etiketleri olmak üzere, çeşitli etiket türlerine rastlamak mümkündür. Akrilik yapışkanlı etiketlerin ham malzemesi %90 oranında akrilikten oluşmaktadır. Bu etiket türü hemen değil; zamanla yayılma özelliğine sahiptir. Zamanla yüzeye hakim olduğu gibi, rahatlıkla sökülebilmektedir. Rahatça sökülebildikleri için tercih sebebidir. Hotmelt yapışma özelliğiyle üretilmiş olan etiketler, anında yapışan ve yapıştığı yüzeye temas edip, bütünleşen bir yapışkan türüdür. Yalnız güçlü derecede yapışkanlı bir etiket olduğundan, hemen sökülmemektedir.

Nonperm ise, farklı olarak tekrar tekrar yapışabilme özelliğine sahiptir. Farklı zamanlarda kullanılabilir. Tekrar kullanıma oldukça uygundur. Bu nedenle avantajlı bir üründür. Hediyelik cam ve ahşap ev tekstil ürünlerinde kullanılabilmektedir. Deep Freeze yapışkan özelliğindeki etiketler ise, soğuk ortamlar için üretilmiş olan etiket türüdür. Genellikle soğuk hava depolarında tercih edilen bir etiket türüdür. Donma sebebiyle yapışma özelliğini kaybetmemektedir. Yapışkanlı etiketlerin dışında, barkod etiketleri bulunmaktadır. Barkod etiketlerini; kağıt bazlı ve plastik bazlı olmak üzere ikiye ayırabilmemiz mümkündür.

Kağıt Bazlı Etiketler

Kağıt bazlı etiketler denilince; lazer, kuşe, vellum, eko termal, lamine termal, fastyre, sandviç, dipfriz termal, floresan, karton, kırılgan ve suda eriyen etiketler akla gelmelidir. Kağıt bazlı etiketlerin plastik bazlı etiketlere göre daha kısa ömürlü olduğunu söylemek mümkündür.

Plastik Bazlı Etiketler

Silvermat, opak pp, opak pe, void, data pe ve şeffaf etiketler, plastik bazlı etiketler arasında yer almaktadır. Plastik bazlı etiketlerin kağıt bazlı etiketlere göre daha uzun ömürlü olduğunu söyleyebiliriz. Işık, nem, su ve ısı gibi etmenler hem kağıt hem de plastik bazlı etiketleri etkilemektedir. Kağıt bazlı etiketler daha fazla yara alırken; plastik bazlı etiketler daha dayanıklı kalabilir. İki tür dışında direkt termal baskısı alınabilen ve termal transfer baskı yöntemiyle alınan etiketler bulunur. Baskı almaları için ısıya maruz kalmaları yeterlidir. İhtiyacınıza göre, kağıt ya da plastik bazlı etiketi tercih edebilirsiniz.